Sammenbragtfamilieraad logo
Betalingskort

Den sammenbragte familie

En sammenbragt familie består af to voksne mennesker, der forelsker sig i hinanden, efter at enten den ene eller begge parter tidligere har fået børn, med en anden, og derfor bringer børn ind i den nye familie.

Der kan være mange glæder ved at leve i en sammenbragt familie, men der kan også meget vel følge en række udfordringer med. Det er ikke altid lige let, når de voksne har en fortid og når de sammenbragte børn er dine eller mine og ikke fælles. Vigtigt er det dog at fokusere på, at der jo også i en familie med fælles børn kan være udfordringer og uenigheder, for det er jo de færreste, der lever et helt ubekymret liv. Det er altså ikke kun i en sammenbragt familie det nogle gange er svært.

Mængden af vores bekymringer er ofte ens, tyngden af dem kan dog variere meget – men du har en valgmulighed!

Du kan nemlig gøre dit til, at dine bekymringer kommer til at fylde mindst muligt.

En af de mange fordele ved at leve i en sammenbragt familie, og måske en af de vigtigste at nævne, er at hvis begge parter har levet i et længerevarende parforhold tidligere, så er der stor sandsynlighed for, at man har lært og overvejet, hvordan et parforhold i hvert fald ikke fungerer, hvor hårdt arbejde det reelt er at bevare kærligheden, og hvor vigtigt det er at prioritere hinanden og parforholdet – også nogle gange langt over arbejde, fritidsaktiviteter, børn og den øvrige familie. Samtidig har mange gjort sig overvejelser om, hvilke værdier der er vigtigst, og er derfor mere direkte omkring egne behov, ønsker og prioriteringer. Dette er ofte til stor gavn i den sammenbragte familie.

Når du gerne vil have en sammenbragt familie til at fungere, så er det nødvendigt at:

 • Have en tæt dialog og en løbende opfølgning på, hvordan det går.
  • Er der noget du er bekymret over?
  • Hvor er styrkerne i familien?
  • Er der noget du kunne tænke dig at have fokus på?
 • Redefinere hvilken type familie du lever i. Du får ikke en ny kernefamilie, så du må finde din egen fortolkning af din familie i stedet for at forsøge at skabe noget, som ikke kan lade sig gøre.
 • Have troen på, at I begge vil den nye sammenbragte familie, også når der er noget, der ikke umiddelbart fungerer. Hvis du tror på det bedste, så er det sværere at komme med beskyldninger og det skaber mere ro, end hvis du er i tvivl om, hvorvidt I begge arbejder positivt for samme mål.
 • Acceptere, at det også kræver fravalg, hvis du vil have en ny familie til at fungere.
 • Arbejde på at finde roen i dig selv.